Норвежките спасителни екипи прекратиха издирването на двамата български моряци, паднали зад

...
Норвежките спасителни екипи прекратиха издирването на двамата български моряци, паднали зад
Коментари Харесай

Издирването на българските моряци край Норвегия е прекратено

Норвежките избавителни екипи прекратиха издирването на двамата български моряци, паднали зад борда във водите на Норвежко море. Операцията няма да бъде възобновена повече, защото при суровите климатични условия няма късмет те да са оживели в студените води толкоз дълго време, заяви българското министерство на външните работи. Моряците са били на товарния кораб  " Стара планина ". Близките им са известени за случая.

Българското посолство в Осло е било известено незабавно след инцидента, който е станал през вчерашния ден сутринта. Корабът е правил постоянен курс, когато вълна, висока към 9 метра, е помела моряците от борда. " Стара планина " по това време е бил на 65 благи в намерено море.

От Български морски флот оповестяват пред " Нова тв ", че изискванията в Норвежко море са били изключително тежки, като вятърът е достигал скорост над 20 м/сек и вълнението е било доста мощно. 

Капитанът на кораба е подал сигнал незабавно до избавителния координационен център на Норвегия, а норвежката морска служба е изпратила неотложно хеликоптери. 

Посланикът на България в Норвегия - Вера Шатилова, е в контакт с локалните власти и оказва нужното подпомагане по случая, оповестява още Министерство на външните работи.

На борда на „ Стара планина “ е имало 19 души – 18 български жители и един украинец. Корабът е от вида Bulk Carrier и е създаден през 2007 година във Варна, като има водоизместимост 42 704 тона. Той плава под малтийски флаг , като е тръгнал от Мурманск и по разписание би трябвало да дойде в Констанца (Рум) на 17 януари.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР